top of page

חשיבות השינה


חשיבות השינה

אנו ישנים בממוצע כ-1/3 מחיינו. עובדה זו מחזקת את החשיבות הבריאותית, המנטלית, והפיזית של השינה. הסיבות לחשיבות שנת לילה איכותית ורציפה הן רבות הן מזווית הראייה של הרפואה הסינית והרפואה היפנית, והן ברפואה הקונבנציונלית.

אחד מהיתרונות החשובים יותר של שנת הלילה הוא חיזוק מערכת החיסון, לכן לאנשים עם נטייה לחלות בקלות או אנשים בעלי תיפקוד נמוך של מערכת החיסון מומלץ לישון שנת לילה סדירה של כ-8 שעות. במהלך שנת הלילה מתרחש תהליך של "גינום" הסינספות (צמתים של העצבים במוח). במצב תקין תהליך זה מחדד את הזיכרון ועוזר לנו לשכוח מידע לא חיוני שלמדנו במהלך היום, חוסר שינה משבש את התהליך הזה ולכן יכול לפגוע בזיכרון.

במהלך השינה מתרחשים גם תהליכים ושינויים הורמונליים רבים כמו למשל: הפרשת הורמון הגדילה בילדים. שנת הלילה חשובה גם להתאוששות מפציעות ומאמץ גופני. לעומת היתרונות הרבים של שנת לילה מצב של חסר שינה יכול לגרום לבעיות לבביות, השמנה, ירידה בוויטליות, דכאון, ועוד.

השינה מורכבת ממספר שלבים:

  • שלב-1 מצב שבו הגוף עובר למצב של הערכות לשינה, נמשך בין 1-5 דק. בשלב זה יש הרפייה של השרירים בגוף.

  • שלב-2 שינה שטחית שניתן להתעורר ממנה בקלות.

  • שלב-3 ושלב-4 השלבים של שינה עמוקה . בשלבים אלו קשה להעיר את האדם הישן. כמן כן בשלבים אלו מתחדשים המאגרים של הגוף, והם חשובים להתאוששות ממאמצים. בנוסף בשלבים אלו מופרש הורמון הגדילה. הנשימה בשלב זה איטית ועמוקה.

  • שלב-5 שלב החלומות, נקרא- REM SLEEP, חשוב להתאוששות מערכת העצבים. בשלב זה הנשימה אינה מסודרת, והוא מאופיין בתנועות עיניים מהירות.

מחזור שינה אחד נע בין 70-120 דקות, ובמהלך שנת לילה של 7-8 שעות אנו ישנים 4-5 מחזורים. הערכות מדברות על כך שכ-90% מהאוכלוסייה סובלים או יסבלו מבעיות שינה כאשר לנשים נטייה גבוהה יותר מגברים לסבול מבעיות שינה. הפרעות שינה נחשבות כרוניות כאשר המטופל נתקל בקשיי הירדמות, או קושי ביכולת שינה רצופה או מרעננת במשך 3 לילות במשך שבוע, למשך תקופה של חודש או יותר, ושעקב כך המטופל מאמין שתיפקודו היום יומי נפגע.

ישנם גורמים רבים שיכולים לגרום לבעיות שינה, שהנפוצים יותר הם: מתח-אחד מהגורמים העיקריים לבעיות שינה בטווח הקצר, שינויים הורמונליים כמו הריון, כאבים למיניהם, שתייה של קפאין סמוך לשינה (ישנם אנשים ששתיית קפאין סמוך לשינה לא משפעיה כלל על ההירדמות או שנת הלילה), פעילות ספורטיבית בשעות הערב, בעיות בריאותיות כמו, סכרת, יתר לחץ דם, בעיות לבביות, "שלפוחית עצבנית", מצוקה נפשית, ועוד.

לרפואה הסינית ולרפואה היפנית יש יכולות רבות ומגוונות לעזור ביעילות רבה במצבים של בעיות שינה. ההתייחסות ברפואה היפנית והרפואה הסינית לבעיות שינה היא לפי סוג הפרעת השינה והסיבות לה. ברפואה הסינית וברפואה היפנית ניתן להבחין במצבים שונים של הפרעות שינה כמו: קושי להירדם, שינה קלה, התעוררות בשעה מוקדמת בבוקר, התעוררות בשעת לילה מסוימת, התעוררות בבהלה, ועוד. לכל אחת מהסיבות הנ"ל תהיה אבחנה שונה כולל התייחסות למנח השינה (יכול לעזור בהבנה של חוסר האיזון שגרם להפרעת השינה), והתייחסות טיפולית שונה.

המלצות כלליות לשיפור איכות השינה:

  • שמירה על זמנים קבועים ככל הניתן של שינה ויקיצה.

  • שמירה על "סביבת שינה ניטרלית"- מזעור רעשים, כיבוי אורות, טמפ' מתאימה.

  • פעילות גופנית סדירה אך לא קרוב לשעת השינה.

  • להימנע משתיית קפאין כ-4 שעות לפני השינה.

  • מינימום זמן מסך- מחשב או טלוויזיה.

לקביעת טיפול ופרטים נוספים התקשרו 054-319-2199 או מלאו את הטופס ואחזור אליכם בהקדם

bottom of page